Theater helpt jongeren met problemen op weg

Forumtheater helpt om te begrijpen en te verwerken

Een groep van vijfrien jongeren uit de jeugdzorg won deze week de Prijs Lydia Chagoll met forumtheater. Dat is een vorm van interactief theater waarbij de jongeren scenario's uit hun leven naspelen. Die scenes hebben één ding gemeen: ze lopen slecht af.

Op een gegeven moment wordt de voorstelling stilgelegd en mag het publiek suggesties doen die het einde kunnen veranderen. Voor de acteurs, jongeren met een verleden in instellingen, werkt dat therapeutisch: forumtheater helpt om te begrijpen en te verwerken. Forum is verbonden met Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen, die de bijzondere toneelvoorstellingen propageert bij jongeren en ze ook gebruikt tijdens opleidingen van zijn personeel.

www.forumtheater.be


Ontdek meer verhalen in het overzicht
Bron: De Standaard

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.