Zet de Week van de Opvoeding mee in de kijker!

Van 16 tot 23 mei vindt de jaarlijkse Week van de Opvoeding plaats, met dit jaar als thema ‘Opvoeden, dat doen we samen’.

Organisaties in de jeugdhulp – en hun medewerkers – kunnen hieraan hun steentje bijdragen, op heel wat manieren:

  • EXPOO faciliteert de Week van de Opvoeding (www.expoo.be/week-vd-opvoeding), maar het is door de inzet van de vele organisaties in het werkveld dat gezinnen kunnen genieten van een ruim aanbod aan activiteiten. Er loopt reeds een mediacampagne waarbij gezinnen op Facebook en Instagram een aankondiging van de Week van de Opvoeding te zien krijgen. Je kan deze video ook verder delen op social media.

Vanaf 11 mei worden bezoekers naar het activiteitenaanbod in de kalender op Groeimee.be geleid.

  • Gebruik de banner op jouw Facebook pagina.
  • Voeg het campagnebeeld tijdelijk toe aan je e-mail handtekening.
  • Organiseer je zelf een activiteit of ken je organisaties die iets organiseren? Voeg de activiteit toe aan de UiT-kalender op Groeimee.be en Huizenvanhetkind.be en bereik zo heel wat nieuwe gezinnen.
  • Hou Groeimee.be in de gaten! Op 16 mei lanceren we een dossier over ouderschap: wat doet ouderschap met jou? We gaan in gesprek met twee experten en laten ouders aan het woord. En we interviewden Katrien Verhegge en Bruno Vanobbergen over de Week van de Opvoeding en het nieuwe Agentschap Opgroeien!
  • Een stukje lectuur: KIDDO ging in gesprek met Wigwam in Leuven: bruggen bouwen, hoe doe je dat?
  • Post jullie acties, ideeën, foto’s,… op social media met de hashtag #WVDO2019.

Vragen, ideeën, foto’s? Ze zijn heel welkom!

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.