Radio Gaga in Mol

TV-tip woensdag 27/09, om 21u15 op Canvas

Begin juni kreeg campus De Markt van de gemeenschapsinstelling De Kempen het bezoek van Joris en Dominique, de twee reporters van Radio Gaga. Je kent ze wel van Canvas en hun caravan. Het concept is simpel: plaatje aanvragen en praatje slaan. Drie dagen en twee nachten waren zij (en een uitgebreide ploeg achter de schermen) te gast in Mol. Een aantal van onze jongeren kon niet alleen aanschuiven voor een interview, maar werd ook gevolgd tijdens hun activiteiten binnen en buiten de campus. Ook begeleider Wim, jeugdrechter Inge Claes en een mama maakten een geslaagde passage. Tegelijkertijd werden ook sfeerbeelden gemaakt, inclusief luchtbeelden via een drone. De jongeren zijn onherkenbaar gefilmd, wat voor de programmamakers geen evidente optie was.

Het geheel is een ontroerende en ontwapende reportage en geeft een heel mooi beeld van de werking van een gemeenschapsinstelling.

Wat vonden de interviewers Joris en Dominique nu eigenlijk zelf van hun verblijf in de gemeenschapsinstelling in Mol? Ze stuurden ons een paar korte audiofragmenten door met hun eigen impressies:

Plots komt er een jongen naar mij, en vraagt: 'Meneer mag ik u een knuffel geven?'

De gasten hebben met ons een feestje gebouwd

Er lopen toch straffe opvoeders rond. Dat stemt ons hoopvol

Het is een genuanceerde uitzending geworden. Het is geen zwart/wit-verhaal

Herbekijk de volledige uitzending op de website van VRT.

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.