Persbericht - CIG Huis Ter Leye uit Kortrijk wint Prijs van de Jeugdhulp

Het Centrum voor Integrale Gezinszorg (CIG) Huis Ter Leye uit Kortrijk heeft de Prijs van de Jeugdhulp 2017 gewonnen.  De jury bekroont de inspanning van de voorziening om de band tussen kwetsbare ouders en hun heel jonge kinderen te versterken.  “Hoe vroeger we kunnen ondersteunen, hoe meer we kunnen betekenen”,  reageert een blije stafmedewerkster Lotte Soete die het project indiende. “De eerste 1.000 dagen uit het leven van een baby zijn cruciaal.”

Het CIG Huis Ter Leye is een voorziening die zorgt voor mobiele begeleiding of residentiële opvang van ouders en hun jonge kinderen en van aanstaande ouders.  In het heel diverse jeugdhulplandschap bekleden de CIG’s een unieke positie omdat volledige gezinnen er residentieel begeleid kunnen worden.

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.