Jeugdhulp tijdens de Week van de Opvoeding: zet je actie in de kijker!

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. Het wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken. Dit jaar staat in het teken van het thema ‘opvoeden is samen-spel’. Ook jeugdhulp zet vanaf nu zijn schouders mee onder het initiatief. Zo bundelen we onze krachten om de positieve kant te tonen van opvoeden en opgroeien, zowel in de schoot van gezinnen als met de hulp en ondersteuning van professionals en organisaties.

De kracht van de Week van Opvoeding is het lokale karakter: zo dragen elk jaar tal van organisaties, verenigingen, gemeenten … hun steentje bij. Dit jaar breidt de oproep nog verder uit naar alle organisaties in de jeugdhulp: Jongerenwelzijn, VAPH, Kind en Gezin …

Werk je dus voor een organisatie in de jeugdhulp en wil je graag een actie organiseren tijdens de Week van de Opvoeding die je werking positief in de kijker zet, laat het ons weten via communicatie@jongerenwelzijn.be. Op jeugdhulp.be zal een overzicht staan met alle activiteiten en initiatieven. We helpen je ook graag verder bij het ontwerpen van een affiche.

Je kan je activiteit ook bekend maken via Uit in Vlaanderen door deze in te voeren in de UIT databank. Niet vergeten om de trefwoorden 'Opvoeding', 'Week van de Opvoeding' en ‘Jeugdhulp’ toe te voegen. Zo kan je doelgroep gericht zoeken. Je activiteit verschijnt dan in de kalenders van Uit in Vlaanderen en op Groeimee.be.

Meer weten? Lees de duidingstekst

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.