Cliëntoverleg

Zit je niet meer op één lijn omtrent je hulpverlening? Heb je meerdere hulpverleners en ben je het overzicht kwijt? Weet je niet goed meer wie wat precies doet? Heb je een conflict over je hulpverlening? Of wil je gewoon weten wat je kunt doen als de hulpverlening niet loopt zoals je het zelf zou willen? Dan is cliëntoverleg misschien iets voor jou!

Vraag hier cliëntoverleg aan

Voor wie?

 • Heb je te maken met verschillende hulpverleners?
 • Weet je niet goed meer wie wat doet?
 • Is het overzicht zoek?
 • Zijn afspraken maken en afstemming nodig?

Wat is het?

Cliëntoverleg brengt jullie (ouders, jongere en – als je dat wil – ook andere,
voor jou belangrijke, mensen uit je leefomgeving) samen rond de tafel met je hulpverleners. De bedoeling is om concrete afspraken te maken over wie wat zal doen in je hulpverlening, zodat het geheel duidelijker wordt en meer is afgestemd.

Een gespreksleider, de externe voorzitter, leidt het gesprek in goede banen. Hij is hiervoor opgeleid en dus ook ervaren om zo’n overleg te leiden. Daarbij kiest hij geen partij. Hij schrijft alle gemaakte afspraken neer in een werkplan. Iedereen rond de tafel krijgt dat werkplan en belooft dit uit te voeren. Jullie kiezen ook een hulpverlener die dat ook mee in de gaten houdt. Hij is je hulpcoördinator.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een aanvraag tot cliëntoverleg kan gebeuren door:

 • Jou (als minderjarige of ouder), een vertrouwenspersoon of steunfiguur;
 • Een betrokken hulpverlener.

De gespreksleider neemt daarop contact met de aanvrager, om te weten wie best op het overleg aanwezig is. Hij organiseert het overleg, zoekt een gepast moment voor het overleg en nodigt de mensen uit.

Eerst is er een korte kennismakingsronde. Dan moedigt de gespreksleider iedereen aan om zijn verhaal te brengen en goed te luisteren naar elkaar. Samen maken jullie het werkplan op met duidelijke afspraken. Als het nodig is, is een opvolgoverleg mogelijk.

Goed om weten

 • Cliëntoverleg is gratis.
 • Jouw akkoord is nodig om een cliëntoverleg te laten doorgaan.
 • Je neemt deel aan het overleg (als je dat wil).
 • Je mag een vertrouwenspersoon of steunfiguur meenemen om je te steunen bv. een familielid, een leerkracht, een vriend(in) …
 • Je spreekt samen met je hulpverlener af wat je wel en niet wil bespreken en wie er bij moet zijn.
 • Samen zoeken jullie naar de beste oplossing.
 • Iedereen gaat vertrouwelijk om met de uitgewisselde informatie.

Meer weten over cliëntoverleg en bemiddeling?

Bekijk het filmpje met de lotgevallen van Sociaal Incapabele Michiel.

Help ons cliëntoverleg en bemiddeling beter bekend te maken!

Deel het filmpje met vrienden en familie via je webpagina, Facebook, Twitter of andere sociale media.

Samen kansen creëren; dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen. We geven kinderen,  jongeren en gezinnen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel bieden we, indien nodig, langdurige ondersteuning aan; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. We versterken op een positieve manier hun eigen krachten. Zo kan iedereen bij de start van zijn of haar leven volwaardig deelnemen, waarbij de samenleving er zelf ook op vooruit gaat.

Jongeren en hun ouders kunnen rechtstreeks aankloppen bij tal van diensten voor begeleiding en advies. Wie nood heeft aan meer intensieve ondersteuning, kan aangemeld worden bij de toegangspoort die de geschikte hulp toewijst. Loopt de hulp vast of wordt deze niet aanvaard? Dan kan een gemandateerde voorziening (Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of Vertrouwenscentrum Kindermishandeling) de hulpverlening mee opvolgen of nieuwe hulp opstarten. Bij een onverwachte crisis staat een netwerk van diensten klaar. Als de hulpverlening moeilijk verloopt, kunnen overleg en bemiddeling een uitweg bieden.

De Vlaamse jeugdhulp verbindt delen van 6 administraties uit het welzijns- en onderwijslandschap, en geeft ruimte aan tal van partners binnen een breed netwerk van professionals. Jongeren en hun ouders maken structureel deel uit van het beleid. Jeugdhulp bereikt elk jaar een paar honderdduizend kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer info: www.jongerenwelzijn.be, www.vaph.be, www.kindengezin.be, www.departementwvg.be, www.zorgengezondheid.be, onderwijs en vorming.

Deze tekst wordt vervangen.